Beverwijk gaat Iv3 bestanden publiceren

Beverwijk gaat binnenkort Iv3 bestanden publiceren, waardoor iedereen inzage kan krijgen in de uitgaven en inkomsten van de gemeente. Iets wat heel gewoon zou moeten zijn omdat het ‘ons’ geld is, maar dat is helaas nog niet het geval. Ongeveer 20% van de gemeentes publiceert deze data, waardoor een groot deel van ons belastinggeld nog onzichtbaar is.

Zelf ben ik erg vaak bezig met data voor m’n werk. Of het nou vertragingen van de NS, wachttijden van de Efteling, of gewoon openbare API’s van bedrijven zijn: Data kan leiden tot geniale projecten die het leven van heel veel mensen kunnen verbeteren. En misschien wel tot projecten die heel veel geld gaan opleveren. Of gewoon tot projecten die nergens op slaan, maar dat moet ook kunnen.

Wat kan je met deze Iv3 bestanden?

De Iv3 bestanden worden ieder kwartaal door gemeentes aangeleverd bij het CBS. Vervolgens kan het CBS deze bestanden gebruiken om gemeentes te vergelijken of om trends te spotten. De data is zo gedetailleerd dat je kan zien hoeveel geld een gemeente per kwartaal uitgeeft aan energie bij de brandweerkazerne.

Klikt enorm saai. Ik weet het. Maar je kan er echt heel veel mee. Journalisten kunnen geldstromen volgen en fraude opsporen. Developers kunnen toffe visualisaties en apps maken. En samen kunnen deze partijen geniale vergelijkingen maken tussen gemeentes. Financiële transparantie zonder gedoe, als alle bestanden van alle gemeentes beschikbaar zouden zijn.

OpenSpending

Dit jaar kwam ik voor het eerst in aanraking met OpenSpending. Dit is een tool van OpenState waarmee je op een gebruiksvriendelijke manier de baten en lasten van gemeentes, provincies en waterschappen kan inzien en vergelijken. Het is een goed voorbeeld van wat je met de data kan, want ze maken hiermee de onleesbare Iv3 bestanden inzichtelijk voor niet-nerds.

Daarnaast kan je via de OpenSpending zelf alle bronbestanden downloaden, waardoor je als ontwikkelaar niet zelf alle data bij instanties hoeft te verzamelen als je een idee hebt.

Toen ik in OpenSpending op zoek ging naar Beverwijk, zag ik helaas dat mijn gemeente deze data nog niet openbaar had gemaakt. Gelukkig zijn de lijntjes via Twitter vrij kort, dus na wat tweets kreeg ik te horen dat Serge Ferraro (VVD) wel wat zag in het publiceren van deze data. Hij diende een motie in, die kort daarna ondertekend werd.

Uiteraard kwamen er wel wat kritische opmerkingen. Zo werd er opgemerkt dat het publiceren van de bestanden ook een negatief effect kan hebben voor de gemeente. En dat klopt natuurlijk, want met de juiste tools en kennis kan je veel goede conclusies trekken over het uitgavenpatroon van de gemeente. Maar in het kader van transparantie is de motie toch unaniem aangenomen.

Help mee!

De Iv3 bestanden worden door alle gemeentes al elk kwartaal gemaakt voor het CBS, dus het is een kleine moeite om het ook met de rest van de wereld te delen. Helaas doen ze dat niet zonder dat iemand erom vraagt.

Staat jouw gemeente nog niet in OpenSpending? Probeer dan ook vooral zelf even een tweet naar wat lokale politici te sturen, want je ziet hoe makkelijk het kan zijn. OpenSpending heeft vandaag zelfs een voorbeeld motie gepubliceerd die je kan copy-pasten!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *