iSlide, fuck you

Ja. Ik heb er ook een hekel aan; Mensen die zeggen dat hun idee gestolen is door een bedrijf. Vaak is dat helemaal niet het geval omdat slechts één klein detail uit hun idee toevallig ook in het product zit. Of de ontwikkeling van het product was al ver voor het idee begonnen.

Toch durf ik met zekerheid te zeggen dat mijn idee gestolen is, en dat het bedrijf dat het gestolen heeft er goed geld aan verdient.

#ZwembadGate

Precies een jaar geleden ontdekte ik #ZwembadGate. Zwembaden plaatsten automatisch foto’s online van kinderen in badkleding via hun ‘interactieve glijbaan’. Deze foto’s waren zonder enige beveiliging te downloaden door iedereen ter wereld, en degene die op de foto stond kon de foto niet* verwijderen.

#OPHEF. Blog over privacy issues. Kranten, radio en TV die daar meteen op inspringen. #OPHEF.

iSlide

Bad Hesseling, een van de eigenaren van zo’n interactieve glijbaan, en iSlide, de producent van de glijbaan, gaven direct een reactie aan me. Strekking: ‘Oh niet de bedoeling. Niet over nagedacht.’. Prima. Het systeem werd meteen offline gehaald. Ik gaf aan mee te willen denken over een oplossing, aangezien ik al een blog met een mogelijke oplossing had geschreven.

In een persbericht, dat nu offline is gehaald, geeft iSlide zelfs aan dat ‘hacker Jan van Kampen’ mee zal helpen aan een oplossing die voor alle partijen goed is.

Advocaten

Toen werd het stil. Heel stil. Ik heb nog een paar keer geprobeerd te bellen en te mailen, maar de afspraak, waar ik overigens helemaal geen geld voor vroeg, is er nooit gekomen. Na een week stilte stond er ineens een postbode voor mijn deur met een aangetekende brief van een advocatenbureau. Strekking: “Hou je mond. Dit is niet goed voor ons bedrijf. Waarom doe je dit. Als je doorgaat sue’en we je.“

Prima, dacht ik. iSlide gaat het zelf oplossen. Beetje jammer dat ze mijn naam misbruiken in een persbericht, maar goed.

Dé oplossing**

Inmiddels is er een oplossing gevonden voor het privacy probleem. In alle zwembaden hangen nu tablets waarop je je foto kan terugzoeken. Als je hem hebt gevonden kan je hem naar jezelf mailen. Waar heb ik dat toch eerder gelezen…?

iSlide heeft mijn idee gejat. Mijn naam misbruikt in een persbericht. En ik ben ondertussen onder druk gezet door hun advocaten. Ik ben niet snel boos op bedrijven. Het is vaak meer een kat en muis spelletje, zoals met AHnoniem. Maar iSlide. Fuck you. 

Deze is voor jullie, iSlide

*Oke. Details. Je kon er maximaal één foto per ip-adres per dag verwijderen. Maar als je twee keer van de glijbaan gaat, kan je dus niet al je foto’s van het web af halen.

**Oh ja. Jullie hebben m’n oplossing overigens niet goed gestolen. Foto’s komen niet in de bijlagen als je ze naar je mailt. Je krijgt een ‘geheime url’ waarop je de foto kan bekijken. Een url met een ID. Een url waarbij de foto alsnog een tijd online over jullie servers heen zwerft. Serieus, als je iets steelt, doe het dan goed.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *