Follow-up: Hack de verkiezingen

Even snel een follow-up van m’n blog ‘Hack de verkiezingen‘:

Een paar weken geleden ben ik op bezoek geweest op het gemeentehuis om te praten over m’n blog. Super goed gesprek. Actieve, meewerkende houding. Zoals het hoort, maar zoals ik het in de praktijk niet vaak tegenkom. Fijn.

“Als het landelijk niet opgelost wordt voor de komende verkiezingen (2015), gaan we het proberen lokaal op te lossen.”

Vorige week werd ik ineens gebeld door het ministerie van Binnenlandse Zaken, die m’n blog ook hadden gelezen. Zonder er al te diep op in te gaan, was dit hun constatering: Het stembureau waar ik was, hield zich niet aan alle voorgeschreven instructies voor het tellen van de stemmen. Maar, ook niet alle hacks worden voorkomen door de huidige instructies.

Wat er gaat gebeuren? Beverwijk wordt aangesproken op het niet volgen van sommige belangrijke instructies met betrekking tot dubbelchecks, en Binnenlandse Zaken gaat kijken of ze de instructies nog vóór de komende verkiezingen in 2015 kunnen aanpassen, zodat in ieder geval mijn hacks niet meer toepasbaar zijn om met het tellen te frauderen.

Oh ja, en die instructies. Die zijn niet verplicht om de volgen. Dus eigenlijk blijft fraude enorm makkelijk. Als het hoofd van het stembureau geen zin heeft in een dubbelcheck omdat hij moe is na een dag lang op een stoeltje zitten, kan hij dat gewoon zonder gevolgen overslaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *