Apple Watch: Sociale detentie

Laat ik voorop stellen dat ik nooit horloges heb gedragen, maar komst van de Pebble smartwatch heeft daar in 2013 verandering in gebracht. Sinds de eerste generatie Pebble op de deurmat viel, heb ik vrijwel elke dag een horloge gedragen. Tot twee weken geleden.

Pebble was leuk, maar toch was dit het net niet. De software is beperkt, en het horloge zelf had een te hoog plastic-fantastic gehalte. Toch was ik er blij mee. Echter, toen Apple de Apple Watch aankondigde, had ik er dezelfde dag nog eentje geïmporteerd. Je bent een fanboy of niet.

Batterij > Awesome

Laat ik positief beginnen: De batterij van de Apple Watch is perfect. Ja, je moet hem eens  in de twee dagen opladen, maar ik begrijp niet waarom iedereen daarover zeurt. Als je hem tegelijk met je telefoon aan de magnetische lader hangt, heb je altijd een volle batterij. Het lukte me zelfs een tijd de batterij alleen op te laden als ik aan het douchen was.

Ook in situaties zonder vaste stroombron werkt de Apple Watch goed. Deze zomer ben ik heel wat festivals afgegaan, en dat verliep altijd zonder problemen. De batterij van het horloge is zo klein, dat je hem de hele week tijdens je ‘Ik heb een kater, ik drink echt nooit meer’-ontbijt prima kan opladen met een powerbank van 5 euro.

De hardware zelf

Nog meer positieve dingen? Jazeker! Het horloge zelf is van goede kwaliteit. Na dik een half jaar dragen zie ik geen enkel krasje op de band, het scherm of behuizing. Best wel indrukwekkend, want ik heb hem bijvoorbeeld niet afgedaan tijdens de opbouw van festivals. Ook heb ik hem best wel vaak per ongeluk langs muren en deuren geschaafd, maar ook daardoor is er niks kapot gegaan.

‘Apps’

Maar nu gaat de positieve vibe toch echt weg. Wie heeft bedacht dat het handig is om apps op je pols te hebben? Natuurlijk zijn er goede apps te bedenken voor een horloge, zoals bijvoorbeeld voor sport. Of zoals mijn favoriete Apple Watch app ‘Metronome Pro’, die de maat aangeeft met tikjes op je pols.

Maar wie heeft bedacht dat je artikelen van NU.nl op je horloge wilt lezen? Heb je ooit gezien hoe klein het scherm is? Heb je ooit geprobeerd om langer dan 30 seconden je horloge voor je hoofd te houden? Dit voelt alles behalve natuurlijk.

Apple heeft ook bedacht dat het handig is dat Apple Watch apps gekoppeld zijn aan iOS apps in de App Store. Dus je kan geen keuze maken om alleen de Watch app van NU.nl te installeren. Je bent verplicht om ook de app op je telefoon te hebben. In het geval van NU.nl zullen niet veel mensen er een probleem mee hebben, maar er zijn best heel veel dedicated Watch apps die verder op iOS niks doen. Mijn favoriete Watch app ‘Metronome Pro’ heeft bijvoorbeeld een iOS app met een wit icoontje, en zodra je hem opstart, krijg je het bericht ‘This is only a watch app. Use this app on your watch.’.

En had ik al gezegd dat de apps traag zijn? Nee. Oh. Nou, over het algemeen is een reboot van je iPhone sneller dan het opstarten van een Apple Watch app.

Health

Een belangrijk onderdeel van de Apple Watch zijn de sensoren. Het horloge houdt de hele dag bij hoeveel stappen je zet, hoeveel verdiepingen je omhoog loopt en hoe hoog je hartslag is. Super tof, soms! Maar het kan ook ongemakkelijke situaties opleveren.

Om je hartslag te meten gebruikt de Apple Watch optische sensoren, die bijgestaan worden door groene lampjes op de achterkant. Echter, je arm sluit de lampjes niet altijd helemaal af. Als je op een plek bent waar het licht gedimd is, zoals bijvoorbeeld in een kroeg, komt er soms een felle, groene gloed onder je Apple Watch vandaan die een deel van je arm verlicht. Als een smartwatch je nog geen cyborg gevoel gegeven heeft, krijg je dat gevoel bij deze gebeurtenis.

Notificatie hel

En dan nu het grootste drama: Notificaties – de belangrijkste functie van de Apple Watch. Stel je voor dat iemand je op je pols tikt op het moment dat je gebeld wordt, en dat je telefoon geen geluid meer maakt of trilt, waardoor je geen enkel telefoontje meer mist. Super handig!

Stel je voor dat iemand op je pols tikt op het moment dat je een hilarische meme krijgt in een WhatsApp groep. En dat er vervolgens elke keer iemand op je pols tikt bij de 143 reacties die de meme oproept bij de leden van de WhatsApp groep. Meh, beetje opdringerig gedrag.

Stel je voor dat iemand je op je pols tikt op het moment dat je tante je weer eens uitnodigt voor Candy Crush via Facebook. Of als iemand een tweet van je leuk vindt. Of als een willekeurige app je een reminder stuurt dat je nog iets moet doen. Of als je een nieuwsbrief van Zalando ontvangt. Intens kut.

Wat ook irritant is, is dat je je altijd bewust bent van deze berichtjes. Dus als je wacht op een belangrijk berichtje, ben je je er ook bewust van dat je nog niks hebt. Waardoor je je de hele tijd ergert aan het feit dat je nog niks hebt, in plaats van alleen de keren dat je op je telefoon kijkt.

Ja, je kan notificaties uitzetten op je horloge. Zelfs per app. Maar Apple maakt het je niet makkelijk. Als een app je op je telefoon vraagt of ze je berichten mogen sturen, worden de notificaties geactiveerd op zowel je telefoon als horloge. Je moet dus zelf bedenken dat je de notificaties niet op je horloge wilt krijgen, naar de Apple Watch app op je telefoon gaan, op berichtgeving klikken, de app in de lange lijst opzoeken, en de notificaties deactiveren. Met andere woorden: Dat doe je niet.

Conclusie

Na dik een half jaar draag ik nu al twee weken geen Apple Watch meer. Ik vergelijk het horloge graag met een ‘sociale’ versie van de enkelband voor misdadigers met thuisdetentie. Het plakt je telefoon aan je pols, waardoor het aanweziger dan ooit is. Als je dacht dat je telefoon al een groot deel van je leven in beslag nam, heb je tijdens het dragen van een Apple Watch helemaal geen leven meer over.

En nu?

Nu heb ik een wekker naast m’n bed van dik 450 euro. Super handig, want hij gaat aan door trilling als ik een tik op m’n nachtkastje geef. Ik had nog nooit eerder zo’n wekker.

Of ik nu weer één van m’n Pebbles ga dragen? Nee. Ook niet. Want na de software update is het notificatie probleem van de Apple Watch ook daarop te vinden, maar dan net iets erger. Bij Pebble kan je namelijk helemaal niet selecteren of sommige apps geen notificaties mogen versturen.

Misschien ga ik m’n Apple Watch wel weer eens proberen te dragen als Apple een leuke software update heeft, maar voorlopig ga ik even van mijn vrijheid genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *