Dumpert VS RUMAG

‘t Is wat he, met RUMAG. Iedereen is nu wel klaar met deze ophef volgens mij, maar toch snap ik iets niet aan dit hele verhaal. Door wat onhandige acties van het bedrijf en wat speurwerk door accounts als RUMAG niet stelen, weten we wat dit bedrijf doet. Ondertussen zijn er genoeg andere mega bedrijven die hetzelfde doen, maar zelfs nog veel opzichtiger. Toch accepteren we dat wel gewoon, omdat ze waarschijnlijk sympathieker ogen dan die gasten van RUMAG. Maar dat is niet helemaal eerlijk wat mij betreft.

Neem nou bijvoorbeeld Dumpert. Ik hou van Dumpert. Ik gebruik de app dagelijks. Ik kijk vrijwel alle content die ze zelf maken. Ik ben misschien ook wel een beetje verliefd op Sylvana. En ik hang wekelijks aan de lippen van Rene bij z’n spin-off podcast ‘Podgasten’. Maar toch klopt er geen fuck van hoe Dumpert opereert. Weinig mensen beseffen het of schrijven erover, maar het is veel opzichtiger, en wat mij betreft ook erger dan RUMAG (als we het schandalige Rode Kruis / Corona dingetje even buiten beschouwing laten).

Downloaden, logo toevoegen, uploaden

Dumpert plaatst content door. Heel vaak kiezen ze ervoor om het zelf te hosten op hun server. Ook kiezen ze er heel vaak voor om helemaal geen bronvermelding te doen. Dit betekent dat het voor de kijker onmogelijk is om via Dumpert de oorsprong van de content te achterhalen. Vaak weten de oorspronkelijke makers niet eens dat het op de site staat door deze manier van publiceren. Daarnaast ontvangen de makers dus geen views, likes of inkomsten uit advertenties.

Waar RUMAG veelal Engelse teksten en grappen jat, vertaalt en publiceert, doet Dumpert dit met video’s en afbeeldingen (minus het vertalen). Waar RUMAG hun achtergrondje en logo aan de teksten toevoegt, plakt Dumpert een logo op in de linkerbovenhoek die niet te verwijderen is. Vervolgens pakken zowel RUMAG als Dumpert inkomsten uit het jatten en doorplaatsen van deze content. Eigenlijk stopt RUMAG er zelfs nog meer werk in door de teksten te vertalen. Dumpert plaatst gewoon 1-op-1 door, na het toevoegen van het iconische logo.

T-Shirts met gejatte content

RUMAG ligt ook onder vuur vanwege het verkopen van t-shirts. Natuurlijk is dat Rode Kruis dingetje echt fout, maar ook Bram Krikke heeft een advocaat op ze afgestuurd, omdat ze een shirt met ‘Joe joe’ erop hadden. Daarnaast hebben ze bijvoorbeeld een shirt met ‘Wijnen Wijnen Wijnen’, dat ongetwijfeld ook nog wel een staartje gaat krijgen.

Dumpert heeft ook een webshop waar shirts in te koop zijn. Deze shirts bevatten teksten als ‘Keiglad’, ‘Poah wat een mooi ding’ en ‘Hardcore will never die’. Allemaal teksten uit video’s die Dumpert heeft doorgeplaatst, maar die eigenlijk afkomstig zijn uit video’s van andere omroepen, sites en personen. Toen een reaguurder gisteren aangaf dat dit eigenlijk niks anders is dan dat RUMAG doet, antwoordde Dumpert dit in een comment.

“De teksten op de shirts van ons zijn uitspraken die bekend zijn geworden dankzij onze video’s. We claimen niet dat wij de teksten hebben ‘verzonnen’ en verkopen ze niet voor een ‘goed doel’”

Zeker waar natuurlijk, althans een deel van deze comment. Het stak bij mij alleen een beetje dat ze zeggen dat ze vinden dat het hun video’s zijn. Daarnaast maakt het voor het idee niet uit of het voor een goed doel verkocht wordt of niet. Jatten is jatten. Het feit dat elke euro in hun zak belandt in plaats van een deel bij een goed doel, maakt het niet minder erg.

Kan het dan niet anders?

Natuurlijk kan het anders. Het levert Dumpert alleen minder geld en meer werk op. Ik kom op Dumpert omdat ik de gemodereerde lijst content fijn vind. Het maakt me geen fuck uit waar die content staat. Ik klik net zo lief op een Youtube video als op een Twitter video als op een Dumpert-hosted video.

Dumpert heeft features om te embedden, zoals je bij sommige items ziet. Ze gebruiken het alleen niet graag, omdat ze niet hun eigen advertenties ervoor kunnen plakken.

Ze gebruiken het embedden vooral bij Nederlandse makers, omdat die het eerst aan de bel trekken als ze zien dat hun content gejat wordt op deze manier. Je zal nooit meer een video van Lubach of Streetlab op Dumpert zien met een logootje in de linkerbovenhoek, omdat ze weten dat ze er gezeik mee gaan krijgen. Dat is vergelijkbaar met RUMAG die geen Nederlandse teksten steelt, omdat ze weten dat er gezeur van komt. Bij alle andere video’s denken ze bij Dumpert waarschijnlijk ‘Die makers komen er toch nooit achter’, net als RUMAG die van buitenlandse makers steelt.

Content toevoegen bij Dumpert

Het gaat al fout bij de manier waarop je content kan aanraden bij de moderators van Dumpert. Je *moet* een fysiek bestand bijvoegen, en er wordt *niet* gevraagd naar de bron . Wil je dus iets tofs delen met ze, dan moet je een shady Youtube/Instagram/Twitter downloader gebruiken om het bestand naar je computer te trekken, om deze vervolgens naar Dumpert te kunnen sturen zonder bronvermelding. Wie de algemene voorwaarden leest, ziet ook dat de meeste video’s hier lijnrecht tegenin gaan. Toch kiezen de moderators ervoor om de content door te laten, zelfs als overduidelijk is dat de uploader niet zelf de maker is.

Het internet is veranderd

Vroeger was dit prima. Toen Dumpert begon, kon het bijna niet anders dan op deze manier. Vroeger was het leuk als je content op zoveel mogelijk plekken terecht kwam. Weinig mensen vonden het doorplaatsen erg.

Tegenwoordig is dit anders. Makers kiezen heel bewust hun platformen uit waar ze content op delen. Soms is het Youtube, omdat ze dan inkomsten uit advertenties ontvangen. Soms is het Instagram, omdat ze kicken op de volgers. Soms is het Tiktok omdat ze eh… geen idee, maar goed. Het is een bewuste keuze.

Ik hoop dat Dumpert ooit het respectloze doorplaatsen van content stopt. Het is echt niet ok om een video te jatten, je logo erop te plakken, en er vervolgens geld aan te verdienen. Pas je formulier voor uploaden aan met een url-en bron-veld. Embed meer content. En als het echt niet anders kan dan doorplaatsen, doe dan aan een klikbare bronvermelding.

Mensen komen naar jullie site vanwege de gemodereerde content en de reaguursels, en niet vanwege de plek waar het gehost wordt. Stop met jatten.

(Header: Dora the Explorer, Dumpert, Rumag)

PS. Dumpert is niet de enige hoor. Kijk eens naar de overeenkomsten tussen 6Pack TV (je weet wel, met Valerio vroeger) en StukTV. Sommige video’s zijn 1-op-1 hetzelfde qua script en opbouw, zonder dat StukTV ook maar ooit credits heeft gegevens aan 6Pack.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *