AHnoniem bonuskaart hack

Om korting te krijgen bij Albert Heijn heb je een bonuskaart nodig. De bonuskaart hebben we bijna allemaal in onze portemonnee zitten, en we gebruiken hem regelmatig. Maar waarom wil AH eigenlijk als enige supermarkt dat je een pasje laat scannen om korting te krijgen? Waarom geven ze die korting niet gewoon aan iedereen, zoals de rest van de supermarkten wel doen?

Big Data

Albert Heijn gebruikt de bonuskaart om data over jou te verzamelen. Elke keer dat jij je kaart laat scannen, wordt je bonnetje mét de code van jouw bonuskaart opgeslagen in de systemen van Albert Heijn. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zien of jij vaak huismerken koopt, of juist A-merken. Zo zien ze dat jij je Afrikaanse rode wijntje graag drinkt onder het genot van een vers schimmelkaasje. Of zo zien ze dat jij zwanger bent, zelfs voordat je het zelf weet.

‘Anonieme’ bonuskaart

De bonuskaart is in mijn ogen een enorme schending van de privacy. Ze maken het nog erger voor zichzelf door te zeggen dat er ook een ‘anonieme bonuskaart’ is. Deze kaart is niet gekoppeld aan je naam, maar de data wordt nog wel opgeslagen. Want waarom zou je anders de kaart nog moeten gebruiken bij de kassa? Juist. Een anoniem profiel is bijna net zo waardevol als een normaal profiel.

Persoonlijke aanbiedingen

Met de introductie van de nieuwe bonuskaart heeft Albert Heijn de stap om je bonuskaart te koppelen aan je naam nog interessanter gemaakt. Na het invullen je naam, adres, geboortedatum en geslacht krijg je af en toe een persoonlijke aanbieding, op basis van de vorige aankopen die je hebt gedaan. Klinkt natuurlijk super interessant als je niet veel te besteden hebt, maar is die 30 cent korting per maand genoeg voor jou om je laatste beetje privacy ook aan AH te geven?

AHnoniem

Ik doe vanwege de bonuskaart niet graag boodschappen bij Albert Heijn, maar na een verhuizing kan ik niet meer om de winkel heen voor dagelijkse boodschappen. Dus ben ik gaan bedenken hoe ik korting kon krijgen zonder AH nuttige data over mij te geven.

Ik bedacht de app AHnoniem. In deze app heb ik 30 bonuskaarten toegevoegd. Elke keer als je in de rij staat voor de kassa, open je de app. De app toont ‘willekeurig’ een van de bonuskaarten, die je vervolgens laat scannen om korting te krijgen op je boodschappen.

Uiteraard werkt dit idee alleen als er meerdere gebruikers zijn, want anders ben je alsnog de enige gebruiker van de 30 bonuskaarten. Maar als er bijvoorbeeld 500 gebruikers van de app zijn, verdeel je 500 verschillende aankooppatronen over 30 bonuskaarten. De big data sloop je er niet mee, want met analyses valt het natuurlijk op, maar je geeft AH geen nuttige info meer.

Algoritmes

Om de data helemaal te verpesten, heb ik een aantal algoritmes aangebracht in het ‘willekeurig’ uitdelen van de kaarten. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de locaties waar de bonuskaarten gebruikt zijn, om een kaart soms in 5 minuten 4500KM te laten reizen. Ook worden kaarten soms een paar weken op inactief gezet, om een vakantie na te bootsen.

Rechtszaak

Toen ik de app uitbracht, duurde het niet lang voordat ik van Albert Heijn hoorde. Een half uur na de publicatie (22:03) had ik al een mail van hun juristen in m’n mailbox. Dat was natuurlijk te verwachten, en de app is na een dag offline gehaald. De media sprong er gelukkig wel op, dus het probleem van de bonuskaart is wel weer in het nieuws gekomen, waardoor m’n doel toch deels bereikt is.

Media

Radio interview EenVandaag
Telegraaf
Supermacht
Foodlog
Emerce
Distrifood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *