Energieverbruik als product

Het is bijna klimaatweek. Die hele week ga je dingen horen, zien en lezen over het milieu en het besparen van energie. Nou was dat al flink onder de aandacht door de explosieve stijging van alle energieprijzen, maar toch mis ik een geluid. Het gaat nu over je huis verwarmen met waxinelichtjes en mensen die zichzelf (zonder alternatief) laten afsluiten van het gas. Maar wat mij betreft gaat het mis in de mindset over wat het energietarief is. Ook voor de prijsstijgingen al.

Abonnement of product?

Mensen zien hun maandelijkse uitgaven aan stroom, gas en water als een internetabonnement. Begrijpelijk, want door het gebruik van een termijnbedrag per maand lijkt het een vaststaand bedrag. In werkelijkheid is dit bedrag natuurlijk een (gegokt, ingeschat) gemiddelde van je verbruik. Als je kijkt naar gas, zal je in december bijvoorbeeld 150 euro en in juni 25 euro verbruiken, terwijl je termijnbedrag per maand 60 euro is. Dit komt doordat je in de winter veel meer stookt dan in de zomer als je een CV hebt.

De paniek bij mensen ontstaat deels doordat men geen grip heeft op het verbruik. Pas als je anders naar je verbruik gaat kijken, kan je duiden wat er aan de hand is. Wat als je je maandelijkse termijnbedrag even helemaal loslaat. Wat kost een douchebeurt van 5 minuten? Hoeveel kost het draaien van een wasje op eco-stand? En op 60 graden? Wat voor een invloed heeft een prijsverhoging van 5 cent per kwh dan?

Energie kopen

Als je energieverbruik gaat zien als het kopen van boodschappen in plaats van het betalen van een vast internetabonnement, ga je dit belangrijke deel van je uitgaven beter begrijpen. Welke onderdelen uit je leven kan je anders doen? Kan je dat ‘pak koekjes’ een keer laten liggen om te besparen, of een goedkoper alternatief kiezen? Wil je dat eigenlijk wel, als je ziet wat de besparing daadwerkelijk is?

Het begint bij meten. Meten, meten, meten. Er hangen nou eenmaal geen prijskaartjes op dingen in je huis, zoals wel het geval is bij producten in de supermarkt. Daar zijn verschillende systemen voor, maar ik zou iedereen HomeWizard aanraden. Je hebt eigenlijk maar twee apparaatjes nodig: Een ‘P1 meter’, en een ‘energy socket’. Bij elkaar een euro of 60, die je zo hebt terugverdiend.

P1 meter

Een P1 meter (€30) verbind je met een meegeleverd kabeltje aan je slimme meter in je meterkast. Elke seconde leest deze meter je meterstanden en je huidige verbruik. Deze worden opgeslagen en weergeven in de app van HomeWizard. Hierdoor kan je eenvoudig zien wat je per uur, dag, week, maand en jaar verbruikt.

De ‘Nu’ weergave werkt het fijnst als je wilt zien wat voor een impact je maakt met het schakelen van een apparaat. Als je een lamp aanzet, zie je live dat je verbruik een beetje stijgt, en als je waterkoker op temperatuur is, zie je verbruik drastisch teruglopen.

Het nadeel van deze meter, is dat je alsnog aan het gokken bent. Je ziet namelijk dat je verbruik misschien wel elke 10 seconden verandert, omdat bijvoorbeeld je koelkast begint met koelen of je telefoon klaar is met opladen. Het geeft een goed overzicht, wat fijn is voor het totaalplaatje van je huis, maar als je energieverbruik wilt zien als een product in de supermarkt, dan heb je ook het andere apparaatje nodig.

Energy socket

Een Energy Socket (€34) is een apparaatje dat je tussen de stekker van een apparaat en je stopcontact plaatst. Het is een tussenstekker. Hij meet het verbruik dat er doorheen loopt. Dit wordt ook weer opgeslagen in de app van HomeWizard, waardoor je weer toegang hebt tot de historie en de live-weergave van de metingen.

Je kan bijvoorbeeld de stekker van je droger hierin stoppen, de droger aanzetten, en vervolgens aan het werk gaan. Als de droger klaar is, zie je in de app precies hoeveel kwh verbruikt is door je droger. Als je ook nog je stroomprijs per kwh in de app hebt ingevoerd, zie je precies de prijs van de droogbeurt. In het vervolg kan je per wasbeurt met een gefundeerde mening bepalen of je de droger gaat gebruiken of dat je de was laat drogen aan de lucht.

Je kan de Energy Socket gebruiken om inzicht te krijgen in het verbruik van apparaten door hem elke dag aan een ander apparaat te hangen. Dit is de goedkoopste manier om snel inzicht te krijgen in je apparaten. Je kan ook bepalen om er meerdere te kopen, en permanent tussen een apparaat en het net te laten hangen. Dit is natuurlijk in aanschaf duurder, maar geeft nog beter inzicht in het lange termijn verbruik van apparaten. Ik heb er bijvoorbeeld eentje aan m’n elektrische boiler, wasmachine en vaatwasser. De eerste zodat ik precies kan zien hoeveel m’n warmwater in huis kost, en de andere twee vanwege nerdigheidjes waar ik later deze week op terugkom.

Gas

De P1 meter laat ook je gasverbruik zien in een grafiek. Gas kan je helaas niet per apparaat meten, maar er is een manier om daar wel iets mee te doen. Als je al je gasverbruikers (verwarming/gasfornuis) uitzet om 10:00 en van 11:30 tot 12:30 in bad gaat, kan je in de app opvragen wat je verbruik tussen die tijd was. Zo kan je een prijs op je bad plaatsen. Natuurlijk zijn ook hier weer veel variabelen van toepassing, zoals je temperatuur van het water, maar het gaat vooral om een globaal inzicht in je handelingen natuurlijk.

Water

Het meten van water kan sinds kort ook met HomeWizard (€50). Ze hebben een watermeter die je bovenop je analoge watermeter plakt. De data wordt op dezelfde manier verwerkt in de app als stroom en gas.

Mijn eigen inzichten

Door veel te meten en te spelen ben ik tot een paar inzichten gekomen in mijn eigen huis.

  1. Sluipverbruik. Dit is verbruik dat niet per se iets toevoegt aan je leven. Denk aan een oplader in het stopcontact terwijl je je telefoon niet oplaadt of je TV op standby met een lampje. Elke watt sluipverbruik kost per jaar 8,7kwh, en dus tegen het huidige stroomtarief ongeveer 5-7 euro per jaar. In totaal heb ik met de socket 24 watt aan sluipverbruik opgespoord, waardoor ik in een jaar al m’n aangeschafte HomeWizard-apparaten heb terugverdiend..
  2. Lekkage. Door de watermeter kwam ik erachter dat de stortbak van m’n wc lekte. Dit zorgde voor een verbruik van 20-40 liter per dag. Deze lekkage had ik hiervoor niet opgemerkt, maar door de vorm van de grafiek in de app viel het ineens op, en kon ik opzoek gaan om het te verhelpen.
  3. Eco-stand. Apparaten zoals een wasmachine en vaatwasser hebben een eco-stand. Toch gebruikte ik deze niet, omdat ze vaak dubbel zo lang duren. Nu ik het verbruik van deze apparaten meet, weet ik dat het echt veel scheelt in verbruik. Natuurlijk had ik dat ooit in een handleiding kunnen lezen, inclusief getallen, maar ja… handleidingen.
Aan deze grafiek zag ik dat ik ergens in huis lekkage had.

Energie als supermarktproduct

Met deze software, hardware en wat gespeel met de socket kan je energie behandelen als supermarktproduct. Word je er gelukkiger van? Misschien wel, als je je zorgen maakt over je rekening. En misschien ook wel als je net als ik een nerd ben, en gewoon van getalletjes houdt. Het zorgt er in ieder geval voor dat je je bewuster bent van wat en hoe je stroom, gas en water verbruikt.

PS. HomeWizard heeft ook tussenmeters voor in de meterkast, voor als je bijvoorbeeld de opbrengst van zonnepanelen of het verbruik van een laadpaal of inductieplaat wilt meten. Deze zijn ietsje ingewikkelder om te installeren, maar nog steeds is het goed te doen voor semi-leken.

Een gedachte over “Energieverbruik als product”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *