Slim energie verbruiken

Afgelopen week schreef ik een blog over het meten van je energieverbruik met hardware van HomeWizard. Daar kwamen veel reacties op via Social Media. Leuk, want het blijkt inderdaad mega toegankelijk om je verbruik op een andere manier te bekijken. Eigenlijk wilde ik in dat stuk wat dieper gaan op hoe ik het gebruik, maar dat zou meteen niet-nerds afschrikken denk ik.

Dus dan nu maar.

Mijn smarthome als platform

Mijn huis hangt vol ‘smart’ apparaten. Het is een combinatie van IKEA, Philips Hue en Aqara, die via HomeKit met elkaar praten. Daarnaast heb ik HomeBridge op een Raspberry Pi draaien, omdat ik wat functionaliteit nodig had die nog niet in HomeKit te vinden is.

Alles in huis bedien ik normaal met fysieke knoppen, en een enkele keer (per week) gebruik ik Siri of m’n telefoon om iets specifieks te doen.

Het leuke van een smarthome is dat je een platform hebt waarvan je niet weet waar het ooit goed voor kan zijn.

Verbruiken op een goed moment

Tijdens m’n energieverbruik-meet-enthousiasme kwam ik terecht op allerlei sites en fora over energie. Daar las ik over hoe krom de regeling voor saldering van stroom eigenlijk is als je kijkt naar hoe de energiemarkt werkt, en hoe steeds meer nieuwe energieleveranciers stroom gaan prijzen per uur. Hoe kan je smarthome daarbij helpen?

Door te meten weet ik wat ik verbruik, maar een groot gedeelte van de dag lever ik stroom aan het net terug vanwege m’n zonnepanelen. Als de salderingsregeling wordt afgebouwd, of als ik een energiecontract met uurprijzen neem, wil je zoveel mogelijk stroom verbruiken op een goed moment: Als je het zelf opwekt, of als het goedkoop is. Dat scheelt je dan veel geld, maar als je dit nu al doet, ontlast je ook al het overbelaste stroomnet.

Daar ben ik mee gaan spelen.

Timers

Een eenvoudige manier van je eigen stroom verbruiken, is een timer zetten op een slimme stekker. Als je net als ik één plek hebt om alles op te laden, dan kan je dit stroompunt via tijd schakelen op een slim moment. Door de tijdschakelaar aan te laten zijn tussen 12:00 en 16:00, weet je bijna zeker dat je tandenborstel, iPad of Schroefmachine vol geladen is met je eigen zonnestroom of via goedkope netstroom.

Dit kan overigens ook gewoon met een ouderwetse tijdschakelaar, maar goed.

Je kan deze manier van denken ook toepassen op je wasmachine, droger en vaatwasser. Deze hebben vaak zo’n knopje om het begin van het programma een aantal uur uit te stellen. Door deze apparaten helemaal klaar te zetten, en de timer in de middag te programmeren, weet je ook dat er veel uit eigen opbrengst of goedkope stroom verbruikt wordt.

Boiler

Situatie eerst: De boiler pakt stroom waneer hij wil. Dat resulteert in meer stroomafname van het net, en meer teruglevering aan het net.

Een apparaat met meer impact is m’n elektrische boiler (150 liter, 2000 watt), die m’n hele huis voorziet van warmwater. Deze verbruikt 1 kwh per dag om warm te blijven, als niemand warmwater gebruikt. Op een gemiddelde dag in m’n leven verbruikt de boiler 2 kwh aan warmwater. Een totaal van 3 kwh per dag dus gemiddeld.

Een boiler is eigenlijk een soort van batterij voor energie. Je stopt er stroom in, hij zet het om naar warmwater, en slaat het vervolgens op. Als je doucht, verbruik je warmwater uit deze batterij. In een normale situatie schiet de boiler meteen weer aan, waardoor al het water perfect op temperatuur blijft.

Door de boiler niet direct aan te laten springen als je water verbruikt, maar pas als je zonnepanelen genoeg opleveren, gebruik je alleen maar eigen stroom. Je verwarmt het water 100% met zonne-energie die via de panelen op je dak binnenstroomt.

Situatie nu: De boiler gaat alleen aan als er voldoende opbrengst is, en niet direct tijdens het douchen al. Je ziet in de bovenste grafiek dat er zo niets van het net verbruikt wordt.

HomeWizard API

Via de (lokale, gratis) API van HomeWizard kan je dit moment zelf bepalen. Elke halve minuut kijkt een scriptje in m’n huis of ik 2100 watt opwek. Zodra dat het geval is, zet ik de schakelaar (ingebouwd in de energy socket) van m’n boiler aan. Dan begint hij met opwarmen, totdat ik merk dat m’n panelen niet meer genoeg opwekken (of totdat de boiler vanzelf uitslaat omdat deze op temperatuur is).

In de praktijk merk ik niks van. Door het grote reservoir van m’n boiler zit er meer dan genoeg water in voor 5-7 douchebeurten. Vaak douche ik in de ochtend, waarna ik aan het werk ga. Het maakt dus niet uit of hij direct om 08:00 aanslaat, of pas om 13:00 als de zon hoog staat. In al die maanden dat ik het heb draaien, heb ik pas één keer lauw water gehad, en dat kwam door een vastgelopen Raspberry Pi.

Deze manier van denken werkt ook goed met energieslurpers als:

  • Elektrische auto’s die vaak overdag aan je eigen lader kunnen hangen
  • Keukenboilers
  • Handdoek-drogers

Vaatwasser

Later kwam ik achter nog een leuke feature van een van m’n domme apparaten. M’n vaatwasser heeft een ‘stroomstoring’ functie. Als de stroom uitvalt tijdens het programma, pakt hij weer op waar hij gebleven was als er wel weer stroom is.

Via de Energy Socket van HomeWizard, detecteer ik wanneer ik de vaatwasser aanzet. Vervolgens kijkt m’n scriptje of ik op dat moment genoeg opwek (1500 watt) om de vaatwasser te kunnen draaien. Is dit niet zo, dan haalt hij direct de stroom eraf, om het programma vervolgens definitief door te laten draaien als er wel genoeg is.

Fallbacks

De voor de hand liggende vragen over mijn scriptje zijn natuurlijk ‘Wat als de zon niet schijnt? Geen warmwater en een vieze vaat?’. Dat heb ik voor nu opgelost met een fallback. Ik heb voor m’n boiler bepaald dat hij minstens een uur aan moet staan per dag. Als hij niet of minder dan een uur heeft aangestaan tijdens hoge opbrengst, dan maakt hij het uur vol vanaf 15:30, omdat er dan in ieder geval nog wat zon is om te verbruiken.

M’n vaatwasser moet binnen 14 uur na ‘aanzetten’ gedraaid hebben, anders springt hij alsnog aan.

Voor deze apparaten heb ik via HomeBridge ook een handmatige overwrite gebouwd, voor de uitzonderlijke gevallen.

Toekomst

Op dit moment heb ik hier persoonlijk niks aan, los van alles wat het me leert. Ik bespaar er geen geld mee, vanwege de huidige salderingsregeling. Wel ontzie ik het overbelaste stroomnet, en spek ik Vattenfall omdat ik stroom afneem op momenten dat het goedkoop is (als ik het al afneem).

Door deze manier van denken, ben ik in m’n hoofd al heel ver voor als de salderingsregeling afbouwt, of voor als ik ooit wel een stroomprijs per uur ga hebben. En hoe je dan bijvoorbeeld iets als een thuisbatterij in je smarthome integreert.

Er zullen ongetwijfeld heel veel partijen komen die hier ook op in gaan springen. HomeWizard doet dit bijvoorbeeld ook, via hun premium workflows, waarbij je ook (een beetje) kan stroom schakelen via eigen opbrengst.

Maar voor nu is het vooral heel leuk om er zelf mee te spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *