#ZwembadGate: De oplossing

Waarom zou je duizenden foto’s van kinderen in badkleding online zetten? Eigenlijk is dat vragen om problemen.  Met script haal je zo alle foto’s offline naar je eigen computer, en voordat je het weet sta je je leven lang half ontbloot op internet.

Het hele privacy verhaal achter #ZwembadGate ga ik niet nog een keer uitleggen. Ik ben het er absoluut niet mee eens. Maar vanuit het oogpunt van de zwembaden begrijp ik het ook. Zwembaden hebben het moeilijk: Bezoekersaantallen lopen terug door concurrentie van andere attracties en uitjes. Ze willen zich onderscheiden met innovatie, en daar is zo’n glijbaan natuurlijk ideaal voor. Want eerlijk gezegd vind ik het idee nog steeds super tof. Het idee. Niet de uitvoering.

‘De oplossing’

Na de publicatie van m’n blog gisteren, kreeg ik veel ‘oplossingen’.  Maar iets is pas een oplossing als het de privacy freak én het zwembad tevreden stelt, naar mijn mening. Hieronder wat voorbeelden:

 • Camera weghalen! [Nee. Zwembad wil juist een foto voor bezoekers.]
 • Foto’s afschermen met een wisselend wachtwoord. [Nee. Wachtwoorden lekken uit en alles is hackbaar.]
 • Bovenaan de glijbaan een unieke code tonen die bezoekers moeten onthouden. [Nee. Niet gebruiksvriendelijk.]
 • NFC polsbandjes die foto’s koppelen aan jouw mailadres. [Bijna. Maar daar hebben deze zwembaden helemaal geen geld voor.]
 • Foto’s verwijderen na 1 dag. [Nee. Hoe kom je überhaupt op het idee dat dat wel goed is?]

Dé oplossing

Maar ik heb een oplossing. Dé oplossing. Denk ik. Wat als je het systeem met de foto’s nou helemaal binnen de muren van het zwembad houdt? Je kan op een lokale server de scripts hosten voor het verzamelen én tonen van de foto’s. Bij de uitgang kan je twee computers (of gewoon iPads) neerzetten, waarop je jouw foto’s kan opzoeken. Als je ze echt wilt hebben, kan je ze per 3 naar jezelf mailen. Eventueel kan je het limiet zelfs koppelen aan de barcode van je zwemkaartje. Aan het eind van de dag kan je dan alle foto’s permanent verwijderen, aangezien iedereen de kans heeft gehad om zijn foto op te zoeken.

Helemaal waterdicht is het niet. Je kan nog steeds drie foto’s van iemand anders naar jezelf mailen. Maar je kan het niet meer doen vanaf je zolderkamertje aan de andere kant van de wereld. Dus het scherpe  randje is eraf qua privacy discussie, én het zwembad kan blijven adverteren met hun innovatieve glijbaan.

2 gedachten over “#ZwembadGate: De oplossing”

 1. Inderdaad een goede oplossing. Je kunt het eenvoudig uitbreiden door de foto’s te ‘watermerken’ met je naam + e-mail adres (klein, rechts onder).

  Op die manier is het alweer iets vervelender (los van de fanatieke photoshoppers) om een foto van iemand anders te misbruiken.

  Op een gegeven moment zijn er voldoende maatregelen in werking dat de hele ‘fun’ van iemand anders z’n foto misbruiken er al af is voordat het gelukt is. Want: wie gaat er nou een hele middag fotoshoppen op een paar foto’s van iemand anders uit het zwembad om deze online te ‘lekken’ (pun intended)?

 2. De Oplossing : aanvulling
  Je kan foto’s gedurende de dag inzien. Net als bij de Efteling op schermen. Op een groter scherm wisselen deze beelden zich af. Kunnen de ‘stoere’ jongens elkaar een schouderklopje geven en de ‘dames’ elkaar een compliment geven.
  Wil je de foto(s) hebben, dan zoals voorgesteld bij de uitgang. Maar om ‘in te loggen’ om dit te kunnen doen, heb je bij voorkeur een abonnement nodig.
  1- goede reden voor abonnement is een extra privilege
  2- bij inloggen wordt ook de verzender vast gelegd, en dus ook het e-mail adres (opgegeven bij het inschrijven) waarnaar de foto(s) verzonden kunnen worden.

  Bij ontbreken van een abonnement, de ID van één van de ouders. Op een ID zit tegenwoordig een chip, en dus registratie verzender mogelijk. Dit laatste druist dan wel weer in op de privacy van de bezoeker(s), maar je wilt als ouders niet dat je foto van je kind ergens onrechtmatig opduikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *